Téma

Prohlášení ke Slovu moudrosti

Prohlášení ke Slovu moudrosti

Slovo moudrosti je zdravotní zákon pro fyzický a duchovní prospěch Božích dětí. Zahrnuje pokyny ohledně toho, jaké jídlo je pro nás dobré a jakým látkám se vyhnout. V průběhu času vedoucí Církve poskytli další rady ohledně věcí, které jsou doporučovány nebo zakázány Slovem moudrosti, a učili, že se máme vyvarovat látek, které jsou zhoubné nebo vytvářejí návyk.

V nedávných publikacích pro členy Církve církevní autority ujasnily, že některé látky, včetně vapingu nebo e-cigaret, zeleného čaje a produktů na bázi kávy, jsou Slovem moudrosti zakázány. Také varovaly, že látky jako marihuana a opiáty by měly být používány jenom pro léčebné účely a měly by být předepsány oprávněným lékařem.

Vaping, Káva, Čaj a Marihuana.

Ujasněme si několik věcí, které můžou mást dnešní mladé lidi, když se mluví o Slovu moudrosti.

Zde je několik faktů o Slovu moudrosti:

  • V Nauce a smlouvách 89:89, Pán zakazuje užívání tabáku a „ horkých nápojů“, které, jak vedoucí Církve vysvětlili, znamenají čaj a kávu.
  • Současní proroci a apoštolové často učí, že Slovo moudrosti nás varuje před látkami, které nám můžou ublížit nebo nás zotročit závislostí.

Takže s ohledem na tyto fakty, si zkusíme ujasnit několik věcí, které mohou být dnes pro mladé Svaté posledních dnů trochu matoucí:

Vaping, E-cigarety, atd.

Elektronické odpařovače nebo e-cigarety jsou zařízení, které lidé užívají pro inhalaci páry, obvykle různě ochucené. Jedna studie ukázala, že téměř dvě třetiny mladých uživatelů e-cigaret si myslí, že kapsle, které inhalují, obsahují jenom příchutě. To je daleko, daleko od pravdy. Většina kapslí k inhalaci obsahuje nikotin, který je vysoce návykový, a všechny obsahují škodlivé chemické látky. Vaping je jasně proti Slovu moudrosti.

Mocha, Latte, Macchiato, atd.

Slovo káva není vždy obsaženo v názvu kávových nápojů. Takže předtím, než si dáte něco, co si myslíte, že je nějaká nová příchuť mléčného koktejlu, tady je několik užitečných rad:

  • Jestli jste v kavárně (nebo jiném obchodě známém prodejem kávy), nápoj, který si objednáváte, má pravděpodobně v sobě kávu. Takže buď si nikdy nekupujte nápoje v kavárně, nebo se vždy zeptejte, jestli je v něm káva.
  • Nápoje se jmény jako café nebo caffé, mocha, latte, espresso, nebo cokoli co končí -ccino, jsou káva a jsou proti Slovu moudrosti.

Zelený čaj, ledový čaj

I zelený čaj a černý čaj jsou vyrobeny z lístků té samé rostliny. Jediný rozdíl je v tom, že listy v černém čaji jsou fermentované a v zeleném čaji nejsou. Obojí je čaj a obojí je proti Slovu moudrosti. Některé nápoje v sobě mají čaj, ale neinformují o tom, takže vždy kontrolujte složení. Také ledový čaj je pořád čaj.

Marihuana, opiáty

V dnešní době je marihuana legální pro léčebné nebo i rekreační účely v mnoha zemích, ale to neznamená, že může být jakkoli užívána a není to proti Slovu moudrosti. Léčebné použití se zkoumá, ale stejně jako jiné léky, například opiáty, je marihuana návyková látka. Takto návykové látce je potřeba se vyhýbat s výjimkou, když je užívána pod dohledem kompetentního lékaře a podle předpisu.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.