Téma

Internetové stránky FamilySearch

Stránky FamilySearch.org jsou jedněmi z nejoblíbenějších genealogických stránek na světě. Tyto stránky sponzoruje Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů a veřejnosti jsou k dispozici bezplatně. Od spuštění v květnu 1999 navštívilo stránky FamilySearch.org více než 150 milionů lidí, kteří se chtějí něco dozvědět o odkazu své rodiny.

On-line záznamy
Návštěvníci stránek FamilySearch.org mohou bádat ve více než miliardě digitálních snímků a v rejstřících záznamů z celého světa. Mezi tyto záznamy patří civilní a církevní záznamy o narození, sňatcích a úmrtích; soupisy lidu; záznamy týkající se poslední vůle; pozemkové soupisy; povolávací rozkazy atd. Každý týden jsou publikovány miliony nových záznamů.

Mnoho záznamů na stránkách FamilySearch je indexováno, díky čemuž v nich lze snadněji bádat. Tyto indexy vytvářejí dobrovolníci. V současné době více než 125 000 dobrovolníků z celého světa, kteří pracují na indexování, každý den zpracuje přibližně jeden milion jmen. S touto prací může pomoci kdokoli, bez ohledu na věk, náboženství nebo technické zázemí; je k tomu zapotřebí jen počítač a internetové připojení. Potřebná internetová aplikace je k dispozici zdarma a je přeložena do sedmi jazyků.

Pomůcky pro bádání
Stránky FamilySearch.org obsahují různé zdroje, které pomáhají lidem naučit se bádat v rodinné historii. Například FamilySearch Wiki je interaktivní on-line encyklopedie určená pro bádání v rodinné historii. Tyto stránky obsahují pomůcky pro bádání, vodítka a rady od odborníků z FamilySearch, a jsou také místem, kde se může kdokoli podělit o své poznatky týkající se genealogie. Návštěvníci stránek mohou vyhledávat podle geografické oblasti nebo témat a získávat tipy a užitečné informace ohledně toho, jak sestavit svůj rodokmen.

Prostřednictvím for na FamilySearch mohou jednotlivci pokládat otázky týkající se bádání a pracovníci FamilySearch nebo kdokoli z genealogické komunity je mohou pomoci zodpovědět.

Na internetových stránkách FamilySearch jsou také k dispozici bezplatné on-line kurzy, které lze absolvovat kdykoli a z pohodlí svého domova.

Délka a formát jednotlivých kurzů se liší podle tématu, ale obvykle obsahuje videozáznam přednášejícího, prezentaci v PowerPointu a materiály, které lze vytisknout. Mnoho těchto kurzů vyučují odborníci z vyhlášené Knihovny rodinné historie v Salt Lake City, ale organizace FamilySearch také navázala partnerství s jednotlivými genealogy a organizacemi, jako je například Midwest Genealogy Center v Independence ve státě Missouri.

Stručná fakta
Níže jso uuvedena stručná fakta o stránkách FamilySearch.org:

  • Počet jmen, která lze vyhledat v databázích: více než 1 miliarda
  • Počet přístupů za den: více než 10 milionů
  • Počet návštěvníků za měsíc: více než 3 miliony
  • Počet prohlédnutých stránek za den: více než 1 milion
  • Počet registrovaných uživatelů: více než 1 milion
  • Počet přístupů od spuštění stránek: více než 15 miliard
  • Počet návštěvníků od spuštění stránek: více než 150 milionů

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.